Musta dina äpplen

Äppelmos och äppelkaka i all ära, men när träden dignar av frukt är det svårt att veta vad man ska göra av allt. 

På Bredängs ciderbryggeri kan du få dina äpplen mustade, pastöriserade och förpackade i praktiska bag in box. Hållbarheten är ca 1 år på en oöppnad förpackning vilket gör att ni kan njuta av musten gott och väl till nästa äppelsäsong. Öppnad förpackning håller minst 3 veckor i kylskåp.

Av 1kg äpplen får man 0.5-0,6L must. Minsta mängd är 30kg, ungefär 3 papperskassar.

Vilka äpplen kan man musta?

Det är viktigt att äpplena är mogna. Ett moget äpple har bruna kärnor och är sött. Fallfrukt är inte nödvändigtvis mogen frukt. Det kan falla för att det är angripet av en insekt eller för att det har en svag skalk. Har du olika sorter som inte mognar samtidigt bör du lagra de tidiga och vänta in de senare. Under lagringen blir de tidiga sötare och ger en godare must. Omogna äpplen blir inte bättre av att mustas.

Mjöliga äpplen ger sämre och lite mustutbyte. Ett bra ”mustäpple” har en bra ”crunch” när man biter i det.

Äpplen från djurhagar får inte mustas. Inte heller äpplen som har börjat ruttna eller mögla.

Skorv och lättare stötskador är inga problem

Hur går det till?

Med start i september kan du lämna in dina äpplen för mustning.

Alla äpplen som kommit in under helgen blandas och mustas under början av veckan. Musten är sedan färdig för avhämtning och betalning nästkommande helg. Hämtning kan även ske på vardagskvällar efter överenskommelse. Vi tar inte emot kontanter eller kort vid utlämningarna, endast swish!

Musten förpackas i 3L bag in box och kostar 60kr/box. En box motsvarar ca 5,5kg äpplen.

Då lagerkapaciteten är begränsad måste musten hämtas inom 4 veckor från inlämning. Ej avhämtad must tillfaller musteriet.